Evalueren als onderdeel van het behandeltraject

Evalueren laat zien of een behandeling aanslaat. Door regelmatig het verloop van de behandeling te bespreken, is er beter zicht op voortgang en effectiviteit en kan er eerder worden bijgestuurd als dat nodig is. Evalueren is een onderdeel van het behandeltraject en bestaat uit drie stappen:

  1. Samen behandeldoelen bepalen
  2. Samen afspraken maken over evalueren
  3. Evaluatiegesprekken voeren
Lees meer
Om te kunnen evalueren zijn behandeldoelen nodig. Ouders maken samen met de behandelaar afspraken over wat geëvalueerd wordt en hoe vaak. Tijdens evaluatiegesprekken bespreek je samen hoe het gaat met de behandeling tot nu toe, in hoeverre je je prettig voelt bij deze behandelvorm, of de doelen zijn behaald en wat het eventuele vervolg is.

Het meten van het behandelresultaat helpt bij het (sneller) behalen van je doelen. Rigtering gebruikt hiervoor een digitale vragenlijst die bij onze visie past: de Kidscreen.
Op een aantal momenten in het behandeltraject worden jij en je ouders gevraagd om deze vragenlijst in te vullen. Ben je tussen de 8-12 jaar? Dan ontvangen jouw ouders de vragenlijst. Vanaf 12 jaar ontvangen jij én jouw ouders de vragenlijst. Onder de 8 jaar wordt er geen standaard vragenlijst klaargezet.

Wil je meer weten over evalueren van de behandeling? Ga naar https://akwaggz.nl/evalueren/waarom-evalueren/

Consultatie kinder-en jeugdpsychiater

In diagnostiek- en behandeltrajecten bij (vermoedens van) psychiatrische problematiek, zoals ADHD, ASS, depressieve stoornis, angst/dwangstoornis kan de expertise van een kinder- en jeugdpsychiater van belang zijn. Vaak is er dan sprake van ernstige problemen op verschillende niveaus (gedrags-en emotieregulatieproblemen, gezinsproblemen, leerproblemen, lichamelijke problemen), waardoor het kind vastloopt in zijn ontwikkeling en het functioneren op school en thuis belemmerd wordt. In dit geval kan een kinder-en jeugdpsychiater op consultbasis betrokken worden.

Meldcode

We begrijpen hoe belangrijk het voor elk kind is om in een veilige omgeving op te groeien. Wanneer jouw behandelaar signalen opvangt van een onveilige situatie thuis, dan zal zij of hij op een respectvolle manier hierover met jullie in gesprek gaan. Het kan daarbij gaan om emotionele of lichamelijke veiligeid. Samen met het gezin stellen we een plan op om ervoor te zorgen dat het kind veiligheid ervaart.

De behandelaren van Rigtering werken met de verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. We hebben speciaal opgeleide medewerkers die geregistreerd staan bij de Landelijke Vereniging voor aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling.

Meer informatie kun je vinden op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld

Rigtering: samen voor jou

Wij zijn telefonisch bereikbaar van ma. t/m vrij. van 8:30 tot 12:00 uur en van 12:30 tot 16:00 uur.