Rigtering introductie illustratie

Eetproblemen

Bij een eetprobleem gaat het meestal om (een vermoeden van) anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en vermijdende eetstoornis (ARFID).
Eetstoornissen hebben een grote invloed op het dagelijks leven en de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Vaak zijn er emotionele redenen waarom mensen problemen hebben met eten. 

Rigtering compilatie emoties

Hulp bij anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuienstoornis

Kinderen en jongeren met diverse eetstoornissen kunnen bij Rigtering terecht. Wij behandelen onder meer bij (vermoeden van) anorexia nervosa, boulimia en eetbuienstoornis.
Wij werken nauw samen met Prolis en kinderartsen in regio Arnhem. We hebben hiervoor een speciale module ontwikkeld: de LibraZ-module. De LibraZ-module is alleen mogelijk voor cliënten die wonen in de regio Centraal Gelderland: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.

Klik hier voor meer informatie over de LibraZ-module. 

Kinderen met eetstoornissen kunnen bij ons worden aangemeld na verwijzing van de kinderarts. Kinderen kunnen ook worden aangemeld met een verwijzing van de huisarts of een wijkcoach. Bij aanmelding zal echter altijd verwezen worden naar de kinderarts voor een medische indicatie van de ernst van de eetstoornis. De kinderarts kijkt onder meer naar gewicht, doet een lichamelijk onderzoek en onderzoekt het bloed om te bepalen of er nog voldoende gezonde stoffen in het bloed aanwezig zijn. Na aanmelding bij Rigtering volgt een inschattingsgesprek om te bepalen of wij voldoende behandeling kunnen bieden. Gedurende de behandeling vindt regelmatig overleg plaats tussen de psycholoog, kinderarts en ander betrokken hulpverleners.

Ouders worden altijd nauw betrokken bij de behandeling, vanuit onze visie dat ouders een directe invloed hebben op de ontwikkeling van hun kind en in het kunnen veranderen bij hun problematiek. Voorafgaand aan de behandeling biedt Rigtering twee ouderavonden aan specifiek voor ouders van kinderen met eetstoornissen.

Hulp bij vermijdende eetstoornis (ARFID)

Als je ARFID hebt, eet je veel voedsel niet. Het lukt je niet, of je bent bang om het te eten vanwege de smaak, textuur, kleur of geur ervan. Daardoor eet je te weinig en krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. De meeste mensen met ARFID zijn gevoelig vanaf de geboorte, hebben nare ervaringen met eten of groeien op in een omgeving waar veel stress rondom eten is.

Meer informatie

Meer lezen over anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuienstoornis

Op de website Proud2bme vind je alles over eetproblemen, anorexia, boulimia, eetbuienstoornis, gezond eten, lifestyle en vooral over jezelf accepteren zoals je bent.

Op de website Stichting Kiem vind je meer informatie over eetstoornissen en wat je zelf en wat jouw naasten kunnen doen als er sprake is van een eetstoornis.

 

Meer lezen over ARFID

Op
de website Overleven met ARFID
kunnen kinderen met ARFID tips krijgen en meer lezen. 

Op de website vanThuisarts/arfid kun je meer lezen over ARFID. 

 

Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze praktijkondersteuner helpt je graag verder.