Hulp bij anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuienstoornis

Kinderen en jongeren met diverse eetstoornissen kunnen bij Rigtering terecht. Wij behandelen onder meer bij (vermoeden van) anorexia nervosa, boulimia en eetbuienstoornis.
Wij werken nauw samen met Prolis en kinderartsen in regio Arnhem. We hebben hiervoor een speciale module ontwikkeld: de LibraZ-module. De LibraZ-module is alleen mogelijk voor cliënten die wonen in de regio Centraal Gelderland: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.

Klik hier voor meer informatie over de LibraZ-module.

Kinderen met eetstoornissen kunnen bij ons worden aangemeld na verwijzing van de kinderarts. Kinderen kunnen ook worden aangemeld met een verwijzing van de huisarts of een wijkcoach. Bij aanmelding zal echter altijd verwezen worden naar de kinderarts voor een medische indicatie van de ernst van de eetstoornis. De kinderarts kijkt onder meer naar gewicht, doet een lichamelijk onderzoek en onderzoekt het bloed om te bepalen of er nog voldoende gezonde stoffen in het bloed aanwezig zijn. Na aanmelding bij Rigtering volgt een inschattingsgesprek om te bepalen of wij voldoende behandeling kunnen bieden. Gedurende de behandeling vindt regelmatig overleg plaats tussen de psycholoog, kinderarts en ander betrokken hulpverleners.

Ouders worden altijd nauw betrokken bij de behandeling, vanuit onze visie dat ouders een directe invloed hebben op de ontwikkeling van hun kind en in het kunnen veranderen bij hun problematiek. Voorafgaand aan de behandeling biedt Rigtering twee ouderavonden aan specifiek voor ouders van kinderen met eetstoornissen.

Hulp bij vermijdende eetstoornis (ARFID)

Rigtering biedt hulp bij milde vormen van ARFID. Als je ARFID hebt, eet je veel voedsel niet. Het lukt je niet, of je bent bang om het te eten vanwege de smaak, textuur, kleur of geur ervan. Daardoor eet je te weinig en krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. De meeste mensen met ARFID zijn gevoelig vanaf de geboorte, hebben nare ervaringen met eten of groeien op in een omgeving waar veel stress rondom eten is.

Op basis van de hulpvraag, wordt door ons aanmeldteam bepaald of Rigtering voldoende hulp kan bieden. Als er sprake is van een ernstige en langdurige vorm van ARFID kunnen we onvoldoende hulp bieden. In dat geval adviseren wij aanmelding bij SEYSCentra, via de huisarts of kinderarts.

Meer informatie

Meer lezen over anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuienstoornis

Op de website Proud2bme vind je alles over eetproblemen, anorexia, boulimia, eetbuienstoornis, gezond eten, lifestyle en vooral over jezelf accepteren zoals je bent.

Op de website Stichting Kiem vind je meer informatie over eetstoornissen en wat je zelf en wat jouw naasten kunnen doen als er sprake is van een eetstoornis.

Meer lezen over ARFID

Op de website Overleven met ARFID  kunnen kinderen met krijgen en meer lezen.

Op de website van Thuisarts/arfid  kun je meer lezen over ARFID.

Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze praktijkondersteuner helpt je graag verder.

NEEM CONTACT OP

Rigtering: samen voor jou

Wij zijn telefonisch bereikbaar van ma. t/m vrij. van 8:30 tot 12:00 uur en van 12:30 tot 16:00 uur.