Rigtering introductie illustratie

Dwangstoornis

Als een kind of jongere last heeft van dwanggedachtes en dwanghandelingen, is er sprake van een dwangstoornis, of obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Dwanggedachtes zijn sterke gedachtes die moeilijk te onderdrukken zijn. Het zijn vaak angstige of nare gedachtes. Door de spanning of angst die deze dwanggedachten geven, zal een kind of jongere steeds weer de dwanghandeling uitvoeren. Bijvoorbeeld: een kind denkt dat hij door iets aan te raken besmet raakt en gaat daarom zijn handen heel vaak wassen.

Rigtering compilatie emoties

Algemeen

Meestal weet een kind of jongere met een dwangstoornis wel dat de dwanghandelingen zinloos zijn, maar lukt het niet om er iets tegen te doen. Iemand met een dwangstoornis zal soms proberen om moeilijke situaties te vermijden. De dwangstoornis kan het dagelijks leven van iemand behoorlijk verstoren. Het lukt dan bijvoorbeeld niet meer om naar school te gaan.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie over dwangstoornissen de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie of de website van de ADF stichting, voor iedereen die te maken krijgt met angst en dwang www.adfstichting.nl. De website van Bibbers, onderdeel van de ADF stichting, is speciaal voor alle dappere kinderen die durven te zeggen dat ze soms bang zijn.

Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze praktijkondersteuner helpt je graag verder.