Rigtering introductie illustratie

Angstklachten

Als je heel vaak bang bent, onrustig voelt, veel piekert of snel in paniek raakt, kan dat wijzen op een angststoornis.
Een angststoornis is een van de meest voorkomende psychische stoornissen bij kinderen en jongeren.

Rigtering compilatie emoties

Verschillende angsten

  • Je bent vaak erg bang, je maakt je veel zorgen over dingen en je piekert veel, dit zou kunnen duiden op een gegeneraliseerde angststoornis.
  • Ben je erg bang om gescheiden te worden van jouw ouders of verzorgers? Misschien wil je bijvoorbeeld niet alleen slapen, niet naar school gaan of niet mee op een schoolkamp. Voel je ook vaak heimwee? Dan zou dat kunnen wijzen op separatieangst, ook wel scheidingsangst genoemd.
  • Misschien vind je het moeilijk om contact te maken met anderen. Ben je bang om iets verkeerds te zeggen of te doen als er anderen bij zijn? Misschien vermijd je daarom wel het contact met anderen. Dat kan wijzen op een sociale angststoornis.
  • Heb je weleens plotselinge paniekaanvallen, zonder dat daar een duidelijke reden voor is? Dan kan er sprake zijn van een paniekstoornis.
  • Vind je het eng om op drukke plaatsen te zijn waar je moeilijk weg kunt komen, zoals in een bus, trein, op een plein, in de bioscoop of in een tunnel? Dat wordt agorafobie genoemd, ofwel pleinvrees.
  • Ben je bang voor één specifiek ding of situatie, zoals spinnen, het donker, vliegen of prikken krijgen? Dat wordt een enkelvoudige fobie genoemd.
  • Ben je vaak bang om te falen als er iets van je wordt verwacht? Bijvoorbeeld bij een toets op school denk je al van tevoren dat het niet zal lukken. Misschien wil je zelfs niet meer naar school. Dit kan wijzen op faalangst.
  • Sommige kinderen zijn bang om hun lichaam te gebruiken, zoals bij gymnastiek, wat motorische faalangst wordt genoemd.
  • Anderen voelen zich misschien dom en durven daarom niets te doen in een groep, wat cognitieve faalangst wordt genoemd.
  • Misschien durf je niet te praten in een nieuwe situatie. Lijkt het alsof je bang bent om te praten en houd je daarom je mond? Dan is er misschien sprake van selectief mutisme.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie over angststoornissen bij kinderen https://bibbers.nl/
Jongeren met angst en somberheidsklachten vinden informatie en tips op de website van de overheid https://www.heyhetisoke.nl/
Hiernaast vind je informatie over angststoornissen en de behandelmogelijkheden op www.kenniscentrum-kjp.nl en de website van de ADF stichting

Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze praktijkondersteuner helpt je graag verder.